Our Rating

Like  3583 0

Σχεδιασμός 9/10 Το νέο Nokia Lumia 930 χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα ομορφότερα κινητά με Windows Phone που είχαμε έως τώρα στα χέρια μας. Το πίσω μέρος είναι το γνωστό Polycarbonate πλαστικό που χρησιμοποιεί η Nokia για όλοι την σειρά Lumia και αποδείχτηκε ότι αφήνι μια πολύ καλή εντύπωση στο χέρι. Στα πλάγια η Nokia χρησιμοποίησε όπως και στο Lumia 925 αλουμίνιο που δίνει στο κινητό μια πιο „Premium“ εμφάνιση. Τα πλαϊνά κουμπιά εφαρμόζουν τέλια στην συσκευή και είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο. Το πάχος του κινητού ανέρχεται στα 9,8mm ενώ το βάρος του στα 167 γραμμάρια (το Lumia 920 έχει 185 γραμμάρια και μεγαλύτερο όγκο). Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι καλή και το βάρος του δεν είναι μεγάλο.

Lumia930 3


  Hardware 9/10 Το Nokia Lumia 930 έχει σαν επεξεργαστή τον Snapdragon 800, τετραπύρηνο, χρονισμένο στα 2,2 GHz. Έχει 2GB μνήμη RAM και 32GB ενσωματωμένη μνήμη αποθήκευσης. Ο χώρος αποθήκευσης δεν μπορεί να αυξηθεί (Για αυτόν τον λόγο αφαιρέσαμε έναν πόντο). Το Lumia 930 υποστηρίζει την τεχνολογία Qi για ασύρματη φόρτιση, και εχει έτσι την δυνατότητα να φορτίσει ασύρματα με οποιονδήποτε φορτιστή με συμβατή τεχνολογία Qi. Στις θύρες σύνδεσης του κινητού περιλαμβάνεται η υποδοχή 3,5mm για ακουστικά και μια θύρα micro USB για σύνδεση με φορτιστή και υπολογιστή.   Οθόνη 9/10 Η οθόνη του Nokia Lumia 820 μετράει 5,0 ίντσες και είναι τεχνολογίας AMOLED Clearblack (για βαθύτερα μαύρα) με ανάλυση 1920 x 1080 pixels στα 441 ppi. Η Nokia έχει ενσωματώσει την τεχνολογία αφής Super Sensitive για χειρισμό της οθόνης με γάντια καθώς με και λειτουργία υψηλής φωτεινότητας η οποία μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το κινητό τηλέφωνο σε έντονο ηλιακό φως. Έτσι οι γωνίες θέασης τις οθόνης είναι πολύ ικανοποιητικές. Η οθόνη του Lumia 930 προστατεύεται από Corning Gorilla Glass 3.

Lumia930 6
  Κάμερες 7/10 Το Lumia 930 είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα 20MP (με 6 φακούς) με οπτικά μέρη Carl Zeiss, διαθέτει τεχνολογία Pureview και OIS (Optical Image Stabilization. Είναι εξοπλισμένο με διπλό LED φλας για ακόμη καλύτερες φωτογραφίες στο σκοτάδι. Γενικότερα οι φωτογραφίες του είναι άκρως ικανοποιητικές. Οι εφαρμογές της Smart Cam και Pro Cam της Nokia έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο της φωτογραφικής με πολλές δυνατότητες που οι ανταγωνιστές δεν έχουν στα κινητά τους. Η ανάλυση βίντεο είναι 1920 x 1080 Full HD στα 30fps αλλά υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε 720p στα 30fps. Επίσης υπάρχει και μια μπροστινή κάμερα για video κλήσεις 1280 x 960 pixels με αρκετά καλή απόδοση.     Lumia 930 Picture Flash Lumia 930 Picture Επικοινωνίες 10/10 Το Lumia 930 προσφέρει την δυνατότητα LTE 4G με μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων τα 150 Mbps. Φυσικά υποστηρίζονται όλα τα δίκτυα 3G ενώ οι μπάντες λειτουργίας του τηλεφώνου είναι 850 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz και 1.900 MHz. Το κινητό προσφέρει Wi-fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac με δυνατότητα Internet Sharing και Bluetooth 4.0. Τέλος η Nokia έχει εξοπλίσει το 930 με τεχνολογία NFC για ασφαλείς πληρωμές και μεταφορά δεδομένων.   Φυσικά δεν λείπει υποστήριξη GPS, GLONASS και BeiDou καθώς και υποβοηθούμενο A-GPS. Να σημειώσουμε πως η υποστήριξη του GPS στις υπηρεσίες HERE της NOKIA είναι δωρεάν χωρίς συνδρομή και δεν απαιτείται σύνδεση σε 3G ή Wi-Fi.

Μπαταρία 9/10 Το μεγαλύτερο πρόβλημα τον Smartphone γενικα είναι οι επιδόσεις της μπαταρίας. Το Nokia Lumia 930 όμως με την 2420 mAh μπαταρια που διαθετι κρατάει σχεδον 20 ώρες με χρήση 3G και γύρω στις 36 ώρες με κανονική χρήση. Τώρα μετά από δυο εβδομάδες έντονης χρήσεις του κινητού δεν καταφέραμε ούτε μια φορά τέλη της ημέρας να έχει πέσει η μπαταρία κάτω από 35%.  

Λειτουργικό και Software 10/10 Η Microsoft πήγε ένα βήμα παραπέρα με τα Windows Phone 8.1 και έκανε σημαντικές βελτιώσεις από τα Windows Phone 7&8. Τα κύρια χαρακτηριστικά του λειτουργικού είναι η ευχρηστία και η δυνατότητες που δίνει στον χρήστη να προσωποποιήσει το κινητό του όπως αυτός το θέλει. Τα Live Tiles ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή τον χρήστη για νέα συμβάντα και ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τα αλλάξει μέγεθος, χρώμα ή ακόμα να βάλει κι άλλα επιπλέον στην οθόνη έναρξης. Παρακάτω δεν χάνουμε πλέον καμία ενημέρωση μέσα από το Notification Center. Το Store προσφέρει πάρα πολλές εφαρμογές και παρόλο που δεν υπάρχουν όσες στα άλλα λειτουργικά, υπάρχουν εναλλακτικές που πολλές φορές είναι καλύτερες απ’ ότι οι επίσημες εφαρμογές. Το σκηνικό αυτό βελτιώνεται συνεχώς με την προσθήκη εφαρμογών από μεγάλες εταιρίες και την αυξανόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας της Microsoft.   Τα Windows Phone 8.1  πλεονεκτούν σε σχέση με το iOS και το Android στο θέμα το design και της ευκολίας χρήσης καθώς είναι πολύ απλά να τα χειριστεί ο οποιοσδήποτε και ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στην χρήση.

Xbox

Η Microsoft προσφέρει τις υπηρεσίες Xbox Music + Videos και Xbox Games (πλήρως υποστηριζόμενες στην Ελλάδα) και ο χρήστης μπορεί να βρει τους καλύτερους τίτλους παιχνιδιών και τα πιο διάσημα τραγούδια και να τα κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο. Επιπλέον τα σκορ σας συγχρονίζονται αυτόματα με τον λογαριασμό Xbox που έχετε και η μουσική σας, σας ακολουθεί παντού σε όποια συσκευή και αν είστε που χρησιμοποιεί Windows.   Microsoft Office Επίσης είναι ενσωματωμένη η σουίτα Office της Microsoft η οποία επιτρέπει την δημιουργία και την επεξεργασία εγγράφων word, excel, powerpoint και την ανάγνωση pdf αρχείων.

Here Drive+

Επιπλέον το Lumia 820 είναι εξοπλισμένο από την Nokia με το Here Drive+ που προσφέρει turn-by-turn φωνητική πλοήγηση με υποστήριξη GPS με καταπληκτική ακρίβεια και φυσικά με υποστήριξη στα ελληνικά δωρεάν χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Here Maps

Το Here Maps είναι η εφαρμογή χαρτών της Nokia η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Google Maps και Apple Maps καθώς η Nokia έχει εμπειρία από την εποχή των Symbian τηλεφώνων της και προσφέρει μια πολύ καλή πρόταση στους χάρτες με πάρα πολλά χαρακτηριστικά.

Here City Lens

Τέλος τη σουίτα έρχεται να συμπληρώσει το Here City Lens το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία Augment Reality η οποία απεικονίζει τα πιο ενδιαφέροντα μέρη γύρω σας μέσα από την κάμερα του κινητού (POI). Επίσης προσφέρει κριτικές από άλλους χρήστες αλλά και από μεγάλα site όπως το Trip Advisor και οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο μέρος που σας ενδιαφέρει. Όλα αυτά φυσικά συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στον χρήστη την καλύτερη δυνατή αίσθηση πλοήγησης.   Δυστυχώς η εφαρμογή Nokia Music δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα ακόμη, αλλά το Xbox Music συμπληρώνει πολύ καλά αυτό το κενό.

Επιδόσεις 10/10 Η δύναμη του τετραπύρηνου επεξεργαστή στα 2,2 Ghz προσφέρει πολύ γρήγορη απόκριση και εξαιρετικές επιδόσεις στο κινητό. Οι εφαρμογές ανοίγουν χωρίς καθυστέρηση και τα 3D παιχνίδια παίζουν άψογα χωρίς να κολλάνε. Η πλοήγηση στο internet γίνεται ταχύτατα και το κινητό ανταποκρίνεται πολύ καλά στο άνοιγμα πολλών καρτελών στον internet explorer.

Τηλεφωνία 8/10 Η ποιότητα κλήσεων στο Lumia 930 είναι άκρως ικανοποιητική και το ηχείο ακούγεται πολύ καθαρά, ενώ το μεγάφωνο του κινητού είναι αρκετά δυνατό. Επιπλέον το Lumia 930 υποστηρίζει την τεχνολογία HDVoice η οποία υποστηρίζεται από πολλά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και προσφέρει κλήσεις εξαιρετικής ποιότητας μέσα από δίκτυο 3G.

Αξεσουάρ 5/10 Μέσα στο κουτί του Lumia 820 θα βρούμε τη συσκευή, έναν απλό φορτιστή USB, ένα καλώδιο USB, και το εγχειρίδιο οδηγιών. Δυστυχώς δεν έχει μέσα ούτε καν ακουστικά, που πιστεύουμε για μια συσκευή HighEnd που κοστολογείται πάνω από 500 ευρώ είναι άκρως απαράδεκτο.

Τελικό αποτέλεσμα: 86/100

Σχέση τιμή/απόδοση 7/10 (549€)

Συμπέρασμα Σε γενικές γραμμές το NokiaLumia 930 προσφέρει στον αγοραστή ένα πολύ καλό κινητό σε μια πολύ καλή τιμή. Μας εντυπωσίασε προπάντων η μπαταρία αλλά και η κάμερα της συσκευής. Παρακάτω ο τετραπύρινος επεξεργαστείς κατάφερε με το ούτως η άλλως γρήγορο λειτουργικό σύστημα της Microsoft να μας αφήσει άφωνους με την ταχύτητα που εκτελεί κάθε εντολή.