Σήμερα η Microsoft ¨άνοιξε¨ τον κώδικα για το Windows Library JavaScript το οποίο είναι μία βιβλιοθήκη για την δημιουργία εφαρμογών.

Ο πυγαίος κώδικας για το Windows Library JavaScript(θα το λέμε WinJS για συντομία) τέθηκε ανοιχτός κάτω από την αδειοδότηση του Apache 2.0 .Για όσους δεν γνωρίζουν ο Apache είναι το σύστημα το οποίο παράγει τα sites που βλέπουμε στο browser μας και το WinJS είναι μία βιβλιοθήκη με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εφαρμογές για τα Windows 8

Με την βιβλιοθήκη μπορεί κάποιος προγραμματιστής να δημιουργήσει ποιοτικές εφαρμογές σε συνδυασμό των τεχνολογιών HTML5,CSS3,JAVASCRIPT.

Ήδη είναι ενσωματωμένη στα Windows 8.1 στα Windows Phone 8.1 στο X-box και πλέον δίνετε η επιλογή να χρησιμοποιηθεί από άλλες εταιρίες όπως η Google,Mozilla ή Apple για την πιθανή χρήση στους browsers ή ακόμα και στα λειτουργικά τους.

Η κίνηση της Microsoft είναι αξιοσημείωτη, καθώς υποστηρίζει την φιλοσοφία ανοιχτού κώδικα και θέτει τα πρώτα βήματα για μια cross platform ανάπτυξη του προτύπου, μιας και ακολουθεί τα αρχικά βήματα της γλώσσας προγραμματισμού Javascript που είναι εξίσου open source και είναι η βάση του Windows Library JavaScript.

Μπορείτε να δοκιμάσετε στον αγαπημένο σας browser την ιστοσελίδα που είναι κατασκευασμένη κάτω από το νέο πρότυπο για να δείτε την συμπεριφορά αλλά και τον κώδικα του WinJS.

Μένει μόνο το μέλλον να δείξει την πορεία του Windows Library JavaScript στην αγορά εάν θα πετύχει και θα χρησιμοποιηθεί από τρίτους ή θα παραμείνει στο οικοσύστημα της Microsoft.

Source: Windows Blog