Ανακοινώθηκε και επίσημα το Nokia X, το πρώτο μοντέλο της Φινλανδικής εταιρείας με λειτουργικό Android. Οι διαρροές για το συγκεκριμένο κινητό ήταν συνεχείς εδώ και καιρό και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφισβητούσαν την εγκυρότητά τους. Όχι και άδικα, αφού ακόμη και τώρα η κίνηση αυτή της Nokia φαίνεται παράξενη και επιδέχεται ορισμένες ενδιαφέρουσες ερμηνείες.

Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο Έλοπ, κατά την παρουσίαση του Nokia X, εμφανίστηκε προσεκτικός ώστε, παρά τις λέξεις “Google” και “Αndroid” που πράγματι χρησιμοποιήθηκαν, το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στα προϊόντα της Microsoft και τη γραμμή Lumia, χωρίς το νέο μοντέλο να θεωρηθεί μομφή από τη Nokia προς τα Windows Phone.

Επίσης, με την κυκλοφορία αυτή, η Nokia γίνεται ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής που περιφρονεί την Open Handset Alliance (OHA) της Google, κάτι σημαντικό μιας και από τη στιγμή που εγκαταλείπεται η ΟΗΑ, δεν είναι δυνατή η επιστροφή σε αυτήν. Επιπλέον, χάνονται και όλες οι υπηρεσίες της Google, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα εφόσον η Nokia και Microsoft έχουν αρκετές δικές τους για να αναπληρώσουν.

Η αρκετά ανταγωνιστική τιμή είναι σίγουρα ένα στοιχείο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη του Χ, όμως τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο απλά. Ο κύριος λόγος φαίνεται να είναι η στόχευση σε μια συγκεκριμένη αγορά: ιδιοκτήτες dumbphones, Symbian και Android χαμηλού κόστους, ανήκουν όλοι στην ομάδα που θα μπορούσα να προσεγγιστούν προς τη σειρά Lumia X.

Έτσι, το Χ μπορεί να θεωρηθεί μια συσκευή μετάβασης από το Android στο Windows Phone. Είναι επίσης μια “αντίδραση στο marketplace”, το οποίο άλλαξε ταχέως μέσα στο 2013.

Δελεάζοντας προς τα Lumia X τους πελάτες με συσκευές Android χαμηλού κόστους, η Nokia ελπίζει ότι το νέο αυτό τηλέφωνο θα λειτουργήσει ως δίοδος προς τη σειρά Lumia των Windows Phone. Δεν είναι τυχαία η ομοιότητα με τα Lumia, όχι μόνο εμφανισιακά αλλά ακόμα και στη χρήση των tiles.

Το Nokia Χ ίσως έχει τη λειτουργία ενός Δούρειου Ίππου: τρέχει open source Android 4.1, αφήνει στην άκρη όλα τα API της Google,  και εισάγει πιθανώς εκατομμύρια πελάτες στις υπηρεσίες της Microsoft, όλα αυτή υπό τη μορφή μιας χαμηλού κόστους συσκευής Android.

Η ονομασία “Χ” έχει κι αυτή την εύλογη εξήγησή της: από τη μία μπορεί να έχει απήχηση στα νεανικά κοινά, από την άλλη -κυρίως- παραπέμπει ευθέως στο X-BOX, ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι το χρώμα του κινητού είναι πράσινο.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί να αγοράσει κάποιος το Χ έναντι ενός φθηνού Android. Μερικοί λόγοι θα μπορούσαν να είναι: η δημοφιλία του brand της Nokia σε μερικές ακόμα χώρες, όπως η Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές, η ανθεκτικότητα των συσκευών της, τα έντονα χρώματα, κάποια μοναδικά στοιχεία UI (όπως το Fast Track), μερικά δωρεάν λεπτά Skype, καθώς και η πρόσβαση σε πολλαπλά καταστήματα Android (η Nokia ισχυρίζεται ότι το 75% όλων των εφαρμογών Android θα εκτελούνται χωρίς περαιτέρω τροποποίηση). Όλα αυτά καθιστούν το Nokia X μια πολύ ελκυστική επιλογή για τους λάτρεις του Android και θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κινητό να έχει μια επιτυχία ανάλογη του Lumia 520, σε άλλη πλατφόρμα και κλίμακα.

Συνολικά, πρόκειται για μια προκλητική και έξυπνη κίνηση, που εντάσσεται σε ένα τολμηρό πλαίσιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Η Nokia δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της διατήρησης της σειράς Lumia ως κύρια προτεραιότητά της, και ούτε είναι πιθανή η κυκλοφορία μιας ναυαρχίδας Nokia X με κορυφαία χαρακτηριστικά. Ο κύριος στόχος είναι η προσέλκυση χρηστών Android και η εξοικείωσή τους με τις υπηρεσίες και το περιβάλλον της Microsoft.  Ακόμα είναι πολύ νωρίς, και στο μέλλον θα φανεί αν αυτή η κίνηση θα αποδώσει καρπούς ή όχι.


Source: WPCentral