Our Rating

Σχέση τιμής/απόδοσης: 7/10 (320-350€)

Like  2681 0

Η μέθοδος των τριών: αλουμίνιο, polycarbonate, γυαλί. Μπορεί να στερείται την πολυχρωμία των υπόλοιπων Lumia συσκευών, αλλά το Lumia 925 αποτελεί ένα από τις ομορφότερα smartphone στην αγορά έως αυτή τη στιγμή. Ανήκει στην κατηγορία των συσκευών με οθόνη στις 4,5 ίντσες, αλλά πλέον η Nokia έλαβε σοβαρά υπόψη τη μείωση του συνολικού μεγέθους και βάρους, παράγοντας μια λεπτή και στιβαρή συσκευή, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ικανό windowsphone smartphone, προσφέροντας μια απροβλημάτιστη εν γένει χρήση.

Σχεδιασμός 9/10

Η συσκευή αποτελείται από τρία υλικά: πολυκαρβονικό πλαστικό στο πίσω μέρος, με χρωματικές επιλογές μεταξύ του λευκού, γκρι και μαύρου, αλουμίνιο περιμετρικά αυτού με αντίστοιχα μεταλλικά hardware πλήκτρα στα δεξιά της και γυάλινη επιφάνεια στην εμπρόσθια πλευρά, η οποία καλύπτει την οθόνη με τη χρήση του Gorila Glass 2. Oι διαστάσεις του Lumia 925 είναι 129 x 70.6 x 8.5 χιλιοστά ενώ το βάρος του στα 139 γραμμάρια. Στην επάνω πλευρά του αλουμινένιου πλαισίου εντοπίζονται η υποδοχή των 3,5 χιλιοστών για τη χρήση ακουστικών, η θύρα micro-USB 2.0 για φόρτιση και σύνδεση με υπολογιστή και στην αριστερή πλευρά η υποδοχή της κάρτας micro-SIM, η οποία λειτουργεί σαν ¨συρτάρι” επάνω στη συσκευή, η έξοδος αυτής γίνεται με τη χρήση του κατάλληλου μεταλλικού pin που περιέχεται στη συσκευασία. Το πίσω και κάτω μέρος είναι διάτρητο, στο σημείο όπου βρίσκεται το ηχείο. Η συσκευή είναι απόλυτα στιβαρή, χωρίς καμία αίσθηση τριξίματος ενώ οι διαστάσεις της επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση με το ένα χέρι χωρίς δυσκολία. Το polycarbonate είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό σε γρατζουνιές ενώ το αλουμίνιο δίνει την διαφορά αίσθησης του κρύου μετάλλου, ανθεκτικό επίσης κατά την τυπική καθημερινή χρήση.

Το κράτημα της συσκευής είναι απόλυτα ικανοποιητικό. μιας και δεν εμποδίζει το μέγεθος και πάχος της τη χρήση με το ένα χέρι, ενώ το πολυκαρβονικό πλαστικό της οπίσθιας πλευράς ενισχύει την αίσθηση του σταθερού κρατήματος, μιας και δεν γλιστράει από το χέρι τόσο εύκολα όπως το αλουμίνιο ως υλικό ανεξάρτητα. Εξίσου εύκολα γίνεται η ρύθμιση του επιπέδου έντασης του ήχου της συσκευής από τα hardware πλήκτρα στα αριστερά, η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της οθόνης αλλά και της ίδιας της συσκευής και η ενεργοποίηση της κάμερας από τα αντίστοιχα πλαϊνά πλήκτρα.

Nokia-lumia-925-photo-03

Hardware 7/10

Στο εσωτερικό του Lumia 925 βρίσκεται ένας, κλασσικός πλέον, διπύρηνος Snapdragon S4, στο 1,5 GHz ταχύτητας χρονισμού αυτού, συνοδευόμενος από το τσιπ γραφικών Adreno 225 και μνήμη RAM της τάξεως του 1 GB. Περιλαμβάνει, επίσης, αισθητήρα φωτισμού στην εμπρόσθια επιφάνεια, accelerometer, γυροσκόπιο, proximity sensor και πυξίδα. H συνολική μνήμη αποθήκευσης δεδομένων είναι τα 16 GB, με διαθέσιμα στο χρήστη περί τα 12,5 GB. Τέλος, στο πίσω και κάτω μέρος της συσκευής εντοπίζονται τρεις οπές με μεταλλικό υπόστρωμα, οι οποίες προσφέρονται για τη χρήση του κατάλληλου καλύμματος που προσφέρει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, μέσω Qi τεχνολογίας ασύρματου φορτιστή.

Οθόνη 8/10

Η οθόνη του Nokia Lumia 925 είναι τεχνολογίας AMOLED, Pentile Matrix διάταξης των pixel της, ανάλυσης 768 x 1280 pixels, όλα αυτά σε μέγεθος διαγωνίου 4.5 ιντσών (περίπου 332 ppi πυκνότητα pixel). Η χρωματική της απόδοση είναι η αναμενόμενη από μια οθόνη Amoled, πλούσιος χρωματικός τόνος, έντονα σκοτεινό μαύρο χρώμα, καταφέρνει όμως, παράλληλα, να αποδίδει πολύ υψηλή φωτεινότητα. Η θερμοκρασία και ο κορεσμός του χρώματος μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του κατόχου της συσκευής, ώστε να είναι σε θέση να προσεγγίζει τα δεδομένα απεικόνισης μιας πιο “ψυχρής” LCD.  Η προστασία της προσφέρεται από την γυάλινη επιφάνεια κατασκευής Gorila Glass 2, με αντοχή στις εκδορές και χτυπήματα, ελάχιστα καμπυλωτό στις άκρες του. Η τεχνολογία Super Sensitive των αισθητήρων, κάτω από την γυάλινη επιφάνεια, επιτρέπει την χρήση με καλυμμένα από ύφασμα χέρια, η ευαισθησία της απόκρισης είναι επίσης προσαρμόσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Η οθόνη υποστηρίζει, επίσης, την τεχνολογία ClearBlack, η οποία μειώνει την αντανάκλαση του φωτός προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: άψογη αναγνωσιμότητα σε συνθήκες υψηλού φωτισμού, ειδικά στο φυσικό φωτισμό της ημέρας (με ηλιοφάνεια, μερική συννεφιά), σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Oι γωνίες θέασης είναι μεγάλες, χωρίς αλλοίωση του χρωματισμού κατά την υπό γωνία θέαση.

Κάμερες 8/10

Το Lumia 925 είναι ο πραγματικός ανταγωνιστής όσον αφορά τις φωτογραφικές του δυνατότητες. Φέρει μια οπίσθια κάμερα των 8 Mpxl, ανάλυσης 3264 x 2448 pixels (ή 7Mpxl (3552 x 2000) σε 16:9 αναλογία), με τα γνωστά, πλέον, Carl Zeiss οπτικά μέρη, συνοδευόμενα από διπλό LED φλας. Η σημαντικότερη, όμως προσθήκη, είναι η τεχνολογία της OIS (Optical Image Stabilization), η οποία επιτρέπει την ανάλογη προσαρμογή/κίνηση των οπτικών μερών της κάμερας όταν το χέρι που κρατά τη συσκευή δεν είναι το δυνατόν σταθερό. Βελτιώνει, παράλληλα, το αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς, σε συνδυασμό με το f/2.0 διάφραγμα των φακών, επιτρέπει την αύξηση του long exposure, τεχνικής που μπορεί να δώσει, με την κατάλληλη χρήση, εντυπωσιακά αποτελέσματα, ιδιαιτέρως σε φωτεινά αντικείμενα εν κινήσει. Εξέλιξη θεωρείται επίσης η αύξηση των μερών των φακών από 5 σε 6 στοιχεία. Η δυνατότητα βιντεοσκόπησης μέσω της οπίσθιας κάμερας είναι στα 1080p με 30fps, ενώ προσφέρεται και τεχνολογία video stabilization. Η εμπρόσθια κάμερα είναι της τάξης των 1,3 Mpxl, με δυνατότητα βιντεοσκόπησης στα 720p, με 30 fps.

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, το επίπεδο λεπτομέρειας είναι υψηλό, το ποσό θορύβου σε χαμηλά πλαίσια ενλω τα χρώματα αποτυπώνονται ικανοποιητικά φυσικά. Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού: ακόμα και χωρίς τη χρήση φλας αλλά με την ελεύθερη ρύθμιση της λειτουργίας των φακών κατά την λήψη μέσω της εφαρμογής Nokia Camera, το τελικό αποτέλεσμα είναι φωτεινό και λεπτομερές, η διείσδυση φωτός στο σύστημα των φακών είναι η πλέον αξιόλογη, εκμηδενίζοντας τον ανταγωνισμό σε αντίστοιχες συσκευές της αγοράς. Και σε απόλυτο σκοτάδι, η χρήση του διπλού LED φλας προσφέρει την κατάλληλη φωτεινότητα ώστε να παραχθεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, δεδομένων των συνθηκών. Στη βιντεοσκόπηση, τέλος, τα παραγόμενα αποτελέσματα είναι εξίσου αξιόλογα, το συνεχές, ειδικά autofocus δείχνει άψογη συμπεριφορά, ενώ σε συνδυασμό με την τεχνολογία OIS, τα χαμένα frames γίνονται μια σπάνια υπόθεση.

WP_20140123_16_30_31_Pro WP_20140129_17_58_34_Pro

Επικοινωνίες 10/10

Όπως οι περισσότερες Lumia συσκευές, έτσι και το Lumia 925 την απαραίτητη πληρότητα στην ποικιλία των μέσων επικοινωνίας που διαθέτει. Αρχικά, η ευρωπαϊκή έκδοση της συσκευής προσφέρει συνδεσιμότητα σε GSM, HSDPA και LTE (4G) δίκτυα, με πολύ καλή λήψη σήματος μέσω του αλουμινένιου πλαισίου, το οποίο λειτουργεί και ως κεραία. Διαθέτει, επίσης, συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, τεχνολογία DLNA και δυνατότητα χρλησης ως Wi-Fi hotspot. Το Bluetooth, μετά την αναβάθμιση στην έκδοση λειτουργικού Lumia Black, είναι έκδοσης v4.0, διατίθεται και NFC για ασύρματες συναλλαγές και επικοινωνία με αντίστοιχες συσκευές. Η σύνδεση μέσω της micro-USB v2.0 θύρας σε υπολογιστή επιτρέπει τη διαχείριση αυτής ως σκληρού δίσκου. Η χρήση του GPS, σε συνδυασμό με τους χάρτες Here Maps είναι απόλυτα άψογη, το κλείδωμα σε δορυφόρο γίνεται σε χρόνο 1-2 δευτερολέπτων και η απόκριση είναι υπερακριβής.

Μπαταρία 6/10

Τα σημερινά smartphones παρουσιάζουν κατά πλειοψηφία χαμηλές σχετικά αυτονομίες, το Nokia Lumia 925 δεν αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση με τη μπαταρία των 2000 MAh που διαθέτει (μη αποσπόμενη), παρόλα αυτά είναι δυνατόν να σας καλύψει μια ολόκληρη ημέρα με έντονη χρήση αυτού, δηλαδή, με συνεχή συνδεσιμότητα σε Wifi δίκτυο ή τη χρήση δεδομένων δικτύου, μερικές κλήσεις και SMS, browsing της τάξης των 1-2 ωρών. Ενεργοβόρες είναι οι φωτογραφικές λήψεις, η χρήση GPS και NFC, η απεικόνιση στην οθόνη πολύ ανοιχτών χρωμάτων για μεγάλο διάστημα, το gaming με πολύπλοκα γραφικά. Σε κατάσταση αναμονής, το ποσοστό αποφόρτισης είναι 1% στη μιάμιση ώρα περίπου σε δίκτυο 3G.

Λειτουργικό και Software 8/10

Το Lumia 925 ανήκει πλέον στην κατηγορία των συσκευών με λειτουργικό Windows Phone 8, έκδοσης Lumia Black (GDR3 αναφορικά με το λειτουργικό της Microsoft). H τελευταία αναβάθμιση προσέφερε σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων, όπως αυτά περιγράφονται στο αντίστοιχο άρθρο του WP Hermes. Μερικές σημαντικές εφαρμογές που προσφέρονται με τη συσκευή είναι αυτές που περιγράφονται παρακάτω.

Xbox

Η Microsoft προσφέρει τις υπηρεσίες Xbox Music + Videos και Xbox Games (πλήρως υποστηριζόμενες στην Ελλάδα), με σημαντικούς τίτλους παιχνιδιών και διαθέσιμες λίστες διάσημων μουσικών κομματιών. Οι βαθμολογίες των παιχνιδιών συγχρονίζονται αυτόματα με τον λογαριασμό Xbox ενώ τα μουσικά κομμάτια του κάθε χρήστη είναι διαθέσιμα, μέσω back-up, σε κάθε Windows Phone συσκευή. Η αναπαραγωγή μουσικής συνοδεύεται από την ενσωματωμένη ρύθμιση Equalizer του λειτουργικού.

Microsoft Office

Η σουίτα Office της Microsoft επιτρέπει την δημιουργία και την επεξεργασία εγγράφων word, excel, powerpoint και την ανάγνωση pdf αρχείων.

Here Drive+

Το Here Drive+ προσφέρει turn-by-turn φωνητική πλοήγηση με υποστήριξη GPS με εξαιρετική ακρίβεια και με  τη δωρεάν και πλήρη υποστήριξη στα ελληνικά.

Here Maps

Η εφαρμογή χαρτών της Nokia, μία απο τις καλύτερες στην αγορά της κινητής, με τη δυνατότητα offline χρήσης χαρτών, άμεση απόκριση μέσω GPS και πυξίδας, δορυφορική προβολή και ενσωματωμένη την υπηρεσία Live Sight (πρώην Here Live Lens) για άμεση προβολή αξιοθέατων, καταστημάτων κτλ επάνω στο χάρτη και με παράλληλη χωροταξική χρήση της κάμερας.

Νokia Camera

Κι ενώ οι εφαρμογές λήψης φωτογραφιών είναι πολλές, προσφέροντας ποικιλία αποτελεσμάτων, η εφαρμογή Nokia Camera αποτελεί την πιο βασική αλλά και πιο σημαντική, μιας και δίνει την δυνατότητα επέμβασης σε ρυθμίσεις πέρα από τη φωτεινότητα,την ισορροπία λευκού, τα ISO και contrast, το ζουμ και την επιλογή ρύθμισης της ταχύτητας κλείστρου της κάμερας.

Νokia Beamer

Μια εξαιρετική εφαρμογή προβολής του προβαλλόμενου από την οθόνη του Lumia 925 υλικού σε άλλη συσκευή με οθόνη, όπως για παράδειγμα ένας υπολογιστής, απλή στη χρήση και άμεση απόκριση, με μια απλή ανακίνηση της συσκευής για την ανανέωση των δεδομένων.

wp_ss_20140123_0001

Επιδόσεις 9/10

Πολλά έχουν ειπωθεί για την “άνεση” των Windows Phone 8 συσκευών, ισχύουν και στο Lumia 925, ο επεξεργαστής και το τσιπ γραφικών είναι απόλυτα ικανά να προσφέρουν μια απροβλημάτιστη εμπειρία χρήσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περιήγηση σε ιστοσελίδες με “βαρύ” προς επεξεργασία περιεχόμενο, 3D gaming, multitasking πολλαπλών εφαρμογών, streaming και άλλες απαιτητικές διεργασίες.

Τηλεφωνία 7/10

Η πραγματοποίηση κλήσεων είναι εξαιρετική στο θέμα καθαρότητας ήχου, η λήψη είναι εξίσου ικανοποιητική χωρίς ξαφνικές απώλειες σήματος, το μεγάφωνο πολύ δυνατό ενώ το ακουστικό είναι ικανό να προσφέρει την κατάλληλη δυνατότητα ακοής σε θορυβώδες περιβάλλον, χωρίς, παρόλα αυτά, να είναι σε θέση να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα έντασης.

nokia-lumia-925-launch-3

Αξεσουάρ 6/10

Στη συσκευασία περιλαμβάνονται επιπλέον τα κατάλληλα εγχειρίδια χρήσης, καλώδιο USB, το οποίο σε συνδυασμό με το φις των περιεχομένων συνθέτει το φορτιστή του smartphone και τα ακουστικά, λευκά ή μαύρα ανάλογα με τη χρωματική επιλογή της ίδιας της συσκευής.

WP_20140123_18_35_35_Pro

Τελικό αποτέλεσμα: 78/100

Σχέση τιμής/απόδοσης: 7/10 (320-350€)

Συμπέρασμα

Μια συσκευή αυτών των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, η οποία κινείται πλέον στο φάσμα τιμής των 300 ευρώ, κρίνεται ως ιδανική για έναν καταναλωτή με καθημερινές ανάγκες χρήσης αλλά και πιο εξειδικευμένες, ιδιαίτερα για όσους έχουν μια ιδιαίτερη κλίση στη φωτογράφιση. Με μοναδικό περιορισμό τα 16 GB μνήμης χωρίς δυνατότητα επέκτασης αυτής (προσφέρονται 7 GB ελεύθερου clouding στο Skydrive με κάθε συσκευή), το Nokia Lumia 925 έχει μια λίστα χαρακτηριστικών που μπορούν να ικανοποιήσουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων, από ένα απλό χρήστη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων (το facebook είναι κατάλληλα συνδεδεμένο με το ίδιο το λειτουργικό) μέχρι έναν απαιτητικό gamer σε smartphones και έναν επαγγελματία που επιζητά μια αίσθηση πολυτέλειας και φορητότητας στη συσκευή του, με τη χρήση ενός λειτουργικού διαρκώς αναβαθμιζόμενου με νέες δυνατότητες και εφαρμογές, όπως είναι τα Windows Phone 8.

(Για τους χρήστες της νέας μας εφαρμογής πατήστε να δείτε το άρθρο στην ιστοσελίδα μας για να σας εμφανιστούν οι σύνδεσμοι)