surface1

Σχεδιασμός 10/10
Το Surface RT είναι ένα όμορφο tablet, φτιαγμένο από ένα υλικό VAPORMG, το οποίο δίνει μια πολύ καλή αίσθηση στο χέρι. Από όλα τα tablet που είχαμε έως τώρα στα χέρια μας (Android/iOS), το Surface RT έχει την καλύτερη αίσθηση και δείχνει ως το ποιοτικότερο όλων. Με 9.4mm πάχος, το Surface RT διαθέτει το ίδιο πάχος με το Ipad 4. Στο βάρος, αντίθετα, με 700 γρ. είναι λίγο πιο βαρύ από τον ανταγωνισμό, όμως δεν ξεπερνά το όριο, στο τεστ μας το είχαμε πάνω από 3 ώρες στο χέρι χωρίς να δημιουργήσει αίσθημα κούρασης. Διαθέτει μια USB θύρα στα πλάγια ενώ το ενσωματωμένο kickstand μας αφήνει μια πολύ καλή εντύπωση με τη σταθερότητά του.
Διαστάσεις: 276.6 x 172 x 9.4mm
Βάρος: 700γρ.

Hardware 7/10
Διαθέτει έναν Quad core NVidia Tegra 3 επεξεργαστή και 2GB μνήμης RΑΜ. Κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, μια με 32 GB εσωτερικό δίσκο και μια με 64 GB. Διαθέτει μια USB 2.0 θύρα, μια θύρα 3.5mm για ακουστικά και μια έξοδο HD. Από αισθητήρες περιλαμβάνει τους εξης: αισθητήρα φωτισμού, accelerometer, γυροσκόπιο και πυξίδα.
Το hardware του Surface RT, παρότι δεν είναι πολύ εντυπωσιακό, είναι κατάλληλο για μια άνετη, καθημερινή, χρήση.

surface5
Οθόνη 6/10
Η οθόνη του Surface RT μετράει στις 10.6 ίντσες, με ανάλυση 1366 x 768 Pixels, αναλογίας 16:9. Μπορούμε να χειριζόμαστε την οθόνη με πέντε δάχτυλα και η οθόνη αφής ανταποκρίνεται γρήγορα και ικανοποιητικά. Οι γωνίες θέασης είναι πολύ καλές χωρίς σημαντική παραμόρφωση χρώματος. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια καλή οθόνη, μέτριας όμως ανάλυσης, μπορεί παρόλα αυτά να ικανοποιήσει τον μέσο όρο χρηστών.

Κάμερες 5/10
Το Surface διαθέτη δυο 720p κάμερες στα 1,2 Mpxl, μια οπίσθια και μια εμπρόσθια. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασαν οι φωτογραφίες που παράγει, κρίνονται απλά ικανοποιητικές, με κύρια χρήση το social sharing. Το ίδιο ισχύει και για τις video κλήσεις, με την ποιότητα να είναι ικανοποιητική, χωρίς αξιοσήμαντο αποτέλεσμα.

(Surface RT Sample Pictures)

surfacepic

surfacepic1

Επικοινωνίες 5/10
Το Surface δυστυχώς δεν διαθέτει κάποιο 3G/4G Chip και έτσι είναι περιορισμένο στο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε Wi-Fi δίκτυα. Αν και τις περισσοτέρες φορές αρκεί αυτό, η χρήση του tablet κατά τη διάρκεια του τεστ μας, κι ενώ ήμασταν στον δρόμο, μας έδωσε την αίσθηση ότι λείπει αρκετά αυτή η δυνατότητα.
Το tablet προσφέρει Wi-fi IEEE 802.11 a/b/g/n και Bluetooth 4.0 .

Μπαταρία 8/10
Η μπαταρία του Surface στο τεστ μας άφησε καλές εντυπώσεις, διήρκησε 7:30 ώρες κατά την αναπαραγωγή HD video. Σε γενικές γραμμές, επιτυγχάνεται άνετα μια χρήση 2-3 ημερών μέχρι την επόμενη φόρτιση. Η φόρτισή του είναι αρκετά γρήγορη, χρειάστηκε περίπου 3 ώρες από το μηδέν έως 100%.

surface7

Λειτουργικό και Software 9/10
Τo Surface φέρει τη νέα έκδοση των Windows, τα Windows 8, και πρέπει να σημειωθεί ότι σε tablet το νέο λειτουργικό σύστημα αποκαλύπτει όλα τα πλεονεκτήματα του. Σε desktop και laptop το Modern UI ξενίζει αρκετούς χρήστες και δείχνει κάπως άβολο. Όμως σε tablet και γενικά σε συσκευές με touch screen είναι αρκετά πιο εύχρηστο. Τα Live Tiles είναι πολύ πιο ευχάριστα στην επιλογή τους, παρά η προσπάθεια με το mouse σε desktop και laptop συστήματα. Οι εφαρμογές του store είναι κατά τέτοιο τρόπο προγραμματισμένες ώστε να διευκολύνουν τον χρηστή με touch οθόνη.
Ας δούμε όμως και τα προεγκατεστημένα προγράμματα που διαθέτει:

Xbox
Η Microsoft προσφέρει τις υπηρεσίες Xbox Music + Videos και Xbox Games (πλήρως υποστηριζόμενες στην Ελλάδα) και ο χρήστης μπορεί να βρει τους καλύτερους τίτλους παιχνιδιών και τα πιο διάσημα τραγούδια και να τα κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο. Επιπλέον, τα score σας συγχρονίζονται αυτόματα με τον λογαριασμό Xbox που έχετε και η μουσική σας, σας ακολουθεί παντού, όποια συσκευή και αν χειρίζεστε και η οποία χρησιμοποιεί Windows 8.

Microsoft Office
Επιπλέον, είναι ενσωματωμένη η σουίτα Office της Microsoft, η οποία επιτρέπει την δημιουργία και την επεξεργασία εγγράφων word, excel, powerpoint και την ανάγνωση pdf αρχείων.

surface2

Επιδόσεις 7/10
Η δύναμη του τετραπύρηνου επεξεργαστή στα 1,3 Ghz προσφέρει πολύ γρήγορη απόκριση και ικανοποιητικές επιδόσεις στο tablet. Οι εφαρμογές ανοίγουν χωρίς καθυστέρηση και τα 3D παιχνίδια παίζουν αρκετά καλά, χωρίς κολλήματα. Η πλοήγηση στο Internet γίνεται ταχύτατα και το tablet ανταποκρίνεται πολύ καλά στο άνοιγμα πολλών καρτελών στον Internet Explorer.

Χειρισμός/Φορητότητα 7/10
Ο χειρισμός του Surface RT είναι αρκετά ικανοποιητικός και προπάντων η δυνατότητα χειρισμού σε οριζόντια διάταξη στο Modern UI μενού μας άρεσε πάρα πολύ διότι καθιστά την χρήση του tablet πιο πλήρη. Λόγω του μεγάλου, όμως, μεγέθους πρέπει να πούμε πως ήταν αρκετά δύσκολο να γραφούμε στο digital keyboard και έπρεπε πολλές φορές έτσι να το κρατάμε με ένα χέρι και με το άλλο να πληκτρολογούμε ή να το αφήνουμε σε επίπεδη επιφάνεια και να γράφουμε. Στην παρούσα, το ενσωματωμένο kickstand προσφέρει μεγάλη διευκόλυνση στη χρήση.
Για το θέμα της φορητότητας, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του Surface RT είναι λίγο άβολη η μεταφορά του, σίγουρα όχι αδύνατη.

Αξεσουάρ 4/10
Μέσα στο κουτί του Surface RT θα βρούμε την ίδια τη συσκευή, έναν απλό φορτιστή, και το εγχειρίδιο χρήσης.

Τελικό αποτέλεσμα: 68/100
Σχέση τιμή/απόδοση 6/10 (449€)

surface10
Συμπέρασμα
Σε γενικές γραμμές το Surface RT είναι σε θέση να ικανοποιήσει τον μέσο χρήστη. Προπάντων, το ενσωματωμένο Office είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Ακόμα μας άρεσε η ποιοτική του οθόνη και οι γωνίες θέασης που αυτή προσφέρει.
Τα αρνητικά είναι όμως κι αυτά αρκετά, το Windows Store ακόμα δεν κατάφερε να καλύψει της μεγαλύτερες ανάγκες τον χρηστών, κυρίως στον τομέα του entertainment, καθώς και η έλλειψη του 3G/4G module ελαττώνει τις δυνατότητες χρήσης του tablet, όπως και στα αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα.

(Για τους χρήστες της νέας μας εφαρμογής πατήστε να δείτε το άρθρο στην ιστοσελίδα μας για να σας εμφανιστούν οι σύνδεσμοι)