Our Rating

Σχέση τιμή/απόδοση 6/10 (549€)

Like  2443 2

Σχεδιασμός 8/10

Η σειρά Lumia έχει βραβευτεί για τον εκπληκτικό minimal σχεδιασμό της και την πληθώρα χρωμάτων την οποία μιμούνται πλέον οι ανταγωνιστές της. Έτσι και το Nokia Lumia 820 δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για τον τυπικό σχεδιασμό Lumia με τρία κουμπιά στο πλάι της συσκευής (ένταση, κλείδωμα, φωτογραφική) και σώμα φτιαγμένο από polycarbonate πλαστικό που προστατεύει αποτελεσματικά το τηλέφωνο από χτυπήματα και η αίσθηση που έχει στο χέρι είναι πολύ ικανοποιητική. Βγαίνει σε πολλά χρώματα όπως κίτρινο, λευκό, κόκκινο, γαλάζιο, γκρι και φυσικά μαύρο. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα αποσπώμενων καλυμμάτων είτε αυτά είναι απλά, είτε υποστηρίζουν την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης.

Το πάχος του κινητού ανέρχεται στα 9,9mm ενώ το βάρος του στα 160 γραμμάρια (το Lumia 920 έχει 185 γραμμάρια και μεγαλύτερο όγκο). Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι καλή και το βάρος του δεν είναι μεγάλο.

 

Pic4

 

Hardware 8/10

Το Nokia Lumia 820 έχει τον ίδιο επεξεργαστή με το Lumia 920, τον Snapdragon S4 MSM8960, διπλοπύρηνο, χρονισμένο στα 1,5 GHz. Έχει 1GB μνήμη RAM και 8GB ενσωματωμένη μνήμη αποθήκευσης. Ο χώρος αποθήκευσης μπορεί να αυξηθεί καθώς το Lumia 820 δέχεται κάρτες μνήμης micro SD μέχρι και 64GB.

Το Lumia 820 υποστηρίζει την τεχνολογία Qi για ασύρματη φόρτιση. Το κινητό μπορεί να πάρει τα κατάλληλα περιβλήματα (Wireless Charging Shell) για να έχει την δυνατότητα να φορτίσει ασύρματα με οποινδήποτε φορτιστή με συμβατή τεχνολογία Qi.

Στις θύρες σύνδεσης του κινητού περιλαμβάνεται η υποδοχή 3,5mm για ακουστικά και μια θύρα micro USB για σύνδεση με φορτιστή και υπολογιστή.

Pic3

 

Οθόνη 7/10

Η οθόνη του Nokia Lumia 820 μετράει 4,3 ίντσες και είναι τεχνολογίας AMOLED Clearblack (για βαθύτερα μαύρα) με ανάλυση WVGA 800 x 480 pixels στα 217 ppi. Η Nokia έχει ενσωματώσει την τεχνολογία αφής Super Sensitive για χειρισμό της οθόνης με γάντια καθώς με και λειτουργία υψηλής φωτεινότητας η οποία μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το κινητό τηλέφωνο σε έντονο ηλιακό φως. Έτσι οι γωνίες θέασης τις οθόνης είναι πολύ ικανοποιητικές. Δυστυχώς η οθόνη του Lumia 820 δεν προστατεύεται από Gorilla Glass αλλά από ένα scratch resistant glass.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια καλή οθόνη, μέτριας όμως ανάλυσης που όμως ικανοποιεί τον χρήστη με τα έντονα χρώματά της και το βαθύ μαύρο που έχει.

 

 

Κάμερες 7/10

Το Lumia 820 είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα 8,7 MP με οπτικά μέρη Carl Zeiss. Σε αντίθεση με τη σειρά 92x δεν διαθέτει τεχνολογία Pureview και OIS (Optical Image Stabilization), μιας και αυτές είναι διαθέσιμες μόνο στα high-end μοντέλα της εταιρίας. Έχει χαμηλό διάφραγμα στα f/2,2 κατάλληλο για νυχτερινές λήψεις, ενώ είναι εξοπλισμένο με διπλό LED φλας για ακόμη καλύτερες φωτογραφίες στο σκοτάδι. Γενικότερα οι φωτογραφίες του είναι άκρως ικανοποιητικές. Οι εφαρμογές της Smart Cam και Pro Cam της Nokia έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο της φωτογραφικής με πολλές δυνατότητες που οι ανταγωνιστές δεν έχουν στα κινητά τους.

Η ανάλυση βίντεο είναι 1920 x 1080 Full HD στα 30fps αλλά υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε 720p στα 30fps.

 

Επίσης υπάρχει και μια μπροστινή κάμερα για video κλήσεις VGA 640 x 480 pixels με πολύ μέτρια απόδοση αλλά είναι αρκετή για κλήσεις μέσω Skype.

Lumia820 1

Lumia820 7

Lumia820 5

Επικοινωνίες 10/10

Το Lumia 820 προσφέρει την δυνατότητα LTE 4G με μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων τα 100 Mbps. Φυσικά υποστηρίζονται όλα τα δίκτυα 3G ενώ οι μπάντες λειτουργίας του τηλεφώνου είναι 850 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz και 1.900 MHz.

Το κινητό προσφέρει Wi-fi IEEE 802.11 a/b/g/n με δυνατότητα Internet Sharing και Bluetooth 3.1 (και αναμένεται υποστήριξη Bluetooth 4.0 με τις νέες ενημερώσεις της Microsoft).

Τέλος η Nokia έχει εξοπλίσει το 820 με τεχνολογία NFC για ασφαλείς πληρωμές και μεταφορά δεδομένων.

 

Φυσικά δεν λείπει υποστήριξη GPS και GLONASS καθώς και υποβοηθούμενο A-GPS. Να σημειώσουμε πως η υποστήριξη του GPS στις υπηρεσίες HERE της NOKIA είναι δωρεάν χωρίς συνδρομή και δεν απαιτείται σύνδεση σε 3G ή Wi-Fi.

 

Το Lumia 820 υποστηρίζει επίσης και ραδιόφωνο καθώς διαθέτει ραδιοφωνικό δέκτη.

 

 

Μπαταρία 5/10

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Nokia Lumia 820 είναι οι επιδόσεις της μπαταρίας του. Έχει σχετικά μικρή μπαταρία, μόλις 1650 mAh που κρατάει κάτι παραπάνω από 8 ώρες με χρήση 3G και γύρω στις 15 ώρες με κανονική χρήση. Το πλεονέκτημα είναι πως η μπαταρία του είναι αποσπώμενη και μπορεί να αντικατασταθεί.

 

 

Λειτουργικό και Software 9/10

Η Microsoft πήγε ένα βήμα παραπέρα με τα Windows Phone 8 και έκανε σημαντικές βελτιώσεις από τα Windows Phone 7. Τα κύρια χαρακτηριστικά του λειτουργικού είναι η ευχρηστία και η δυνατότητες που δίνει στον χρήστη να προσωποποιήσει το κινητό του όπως αυτός το θέλει. Τα Live Tiles ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή τον χρήστη για νέα συμβάντα και ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τα αλλάξει μέγεθος, χρώμα ή ακόμα να βάλει κι άλλα επιπλέον στην οθόνη έναρξης. Δυστυχώς οι ενημερώσεις εμφανίζονται μόνο σε όσα Live tiles έχει ο χρήστης καρφιτσωμένα στην αρχική οθόνη. Αυτό είναι και από τα λίγα σημεία που τα Windows Phone 8 υστερούν έναντι των αντιπάλων τους αλλά και αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα με τις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος.

Το store προσφέρει πάρα πολλές εφαρμογές και παρόλο που δεν υπάρχουν όσες στα άλλα λειτουργικά, υπάρχουν εναλλακτικές που πολλές φορές είναι καλύτερες απ’ ότι οι επίσημες εφαρμογές. Το σκηνικό αυτό βελτιώνεται συνεχώς με την προσθήκη εφαρμογών από μεγάλες εταιρίες και την αυξανόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας της Microsoft.

 

Τα Windows Phone 8 πλεονεκτούν σε σχέση με το iOS και το Android στο θέμα το design και της ευκολίας χρήσης καθώς είναι πολύ απλά να τα χειριστεί ο οποιοσδήποτε και ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στην χρήση.

 

Xbox

Η Microsoft προσφέρει τις υπηρεσίες Xbox Music + Videos και Xbox Games (πλήρως υποστηριζόμενες στην Ελλάδα) και ο χρήστης μπορεί να βρει τους καλύτερους τίτλους παιχνιδιών και τα πιο διάσημα τραγούδια και να τα κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο. Επιπλέον τα σκορ σας συγχρονίζονται αυτόματα με τον λογαριασμό Xbox που έχετε και η μουσική σας, σας ακολουθεί παντού σε όποια συσκευή και αν είστε που χρησιμοποιεί Windows.

 

Microsoft Office

Επίσης είναι ενσωματωμένη η σουίτα Office της Microsoft η οποία επιτρέπει την δημιουργία και την επεξεργασία εγγράφων word, excel, powerpoint και την ανάγνωση pdf αρχείων.

 

Here Drive+

Επιπλέον το Lumia 820 είναι εξοπλισμένο από την Nokia με το Here Drive+ που προσφέρει turn-by-turn φωνητική πλοήγηση με υποστήριξη GPS με καταπληκτική ακρίβεια και φυσικά με υποστήριξη στα ελληνικά δωρεάν χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

 

Here Maps

Το Here Maps είναι η εφαρμογή χαρτών της Nokia η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Google Maps και Apple Maps καθώς η Nokia έχει εμπειρία από την εποχή των Symbian τηλεφώνων της και προσφέρει μια πολύ καλή πρόταση στους χάρτες με πάρα πολλά χαρακτηριστικά.

 

Here City Lens

Τέλος τη σουίτα έρχεται να συμπληρώσει το Here City Lens το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία Augment Reality η οποία απεικονίζει τα πιο ενδιαφέροντα μέρη γύρω σας μέσα από την κάμερα του κινητού (POI). Επίσης προσφέρει κριτικές από άλλους χρήστες αλλά και από μεγάλα site όπως το Trip Advisor και οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο μέρος που σας ενδιαφέρει. Όλα αυτά φυσικά συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στον χρήστη την καλύτερη δυνατή αίσθηση πλοήγησης.

 

Δυστυχώς η εφαρμογή Nokia Music δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα ακόμη, αλλά το Xbox Music συμπληρώνει πολύ καλά αυτό το κενό.

Pic7

Επιδόσεις 9/10

Η δύναμη του διπύρηνου επεξεργαστή στα 1,5 Ghz προσφέρει πολύ γρήγορη απόκριση και εξαιρετικές επιδόσεις στο κινητό. Οι εφαρμογές ανοίγουν χωρίς καθυστέρηση και τα 3D παιχνίδια παίζουν άψογα χωρίς να κολλάνε. Η πλοήγηση στο internet γίνεται ταχύτατα και το κινητό ανταποκρίνεται πολύ καλά στο άνοιγμα πολλών καρτελών στον internet explorer. Να σημειωθεί πως το Nokia Lumia 820 έχει τον ίδιο επεξεργαστή με όλη τη σειρά 92x, καθώς και με το Nokia Lumia 1020.

 

Τηλεφωνία 7/10

Η ποιότητα κλήσεων στο Lumia 820 είναι άκρως ικανοποιητική και το ηχείο ακούγεται πολύ καθαρά, ενώ το μεγάφωνο του κινητού είναι αρκετά δυνατό. Επιπλέον το Lumia 820 υποστηρίζει την τεχνολογία HD Voice η οποία υποστηρίζεται από πολλά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και προσφέρει κλήσεις εξαιρετικής ποιότητας μέσα από δίκτυο 3G.

 

Pic5

Αξεσουάρ 6/10

Μέσα στο κουτί του Lumia 820 θα βρούμε τη συσκευή, τα ακουστικά in-ear (στο ίδιο χρώμα με το οποίο πήραμε την συσκευή), έναν απλό φορτιστή USB, ένα καλώδιο USB, την μπαταρία σε ξεχωριστή ζελατίνα και το εγχειρίδιο οδηγιών.

 

Τελικό αποτέλεσμα: 76/100

Σχέση τιμή/απόδοση 6/10 (549€)

 

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές το Nokia Lumia 820 είναι ένα κινητό τηλέφωνο που συμφέρει τον αγοραστή. Είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από το 920 καθώς διαθέτει η ίδια υπολογιστική ισχύ με το 920 αλλά έχει κατώτερη οθόνη και κάμερα από εκείνο. Το κυριότερο μειονέκτημά του σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Παρόλα αυτά η σχέση τιμής με απόδοση είναι πάρα πολύ συμφέρουσα και το Lumia 820 θα ικανοποιήσει τον αγοραστή του για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την αγορά του. Το γεγονός ότι δέχεται επιπλέον μνήμη για αποθήκευση το κατατάσσει ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών. Με την τιμή του να έχει πέσει πλέον στο μισό από την αρχική του τιμή κυκλοφορίας, το Nokia Lumia 820 αξίζει κανείς να το αγοράσει.